Crap la cuptor cu legume

Mama soacra si tata socru ne-au trimis la pachet un ditamai crap romanesc, pe care l-am savurat pana la ultimul oscior! Capul si coada le-am lasat deoparte pentru ciorba de peste,icrele ati vazut deja cum le-am preparat aici, iar din restul crapului am facut o reteta pe gustul nostru: crap la cuptor cu multe legume!

Se prepara foarte repede si e o reteta culinara perfecta pentru mesele de duminica in familie... astea imi sunt mie cele mai dragi, pentru ca sunt putinele momente in care suntem toti impreuna. Cand eram mica nu intelegeam de ce trebuie sa stam toti duminica la masa, de ce scotea mama “setul ala bun” de vesela si de ce era musai sa ne comportam impecabil in cele 2 ore cat dura pregatirea si servirea mesei. Acum inteleg, doar ca e putin prea tarziu, pentru ca familia noastra s-a imputinat de-a lungul anilor si mesele de duminica nu mai sunt ce au fost. Dar sa trecem peste asta si sa ajungem la pestele nostru.

Ingrediente:
- un crap (cca 4 kg cu totul, vreo 2 ramase la final)
- o legatura de zarzavat
- 2 dovlecei
- 1 fir de praz
- 5 cartofi mari
- 100ml ulei de masline
- 3 catei de usturoi dati pe razatoare
- coaja si sucul de la o lamaie
- cate o lingurita de: maghiran, cimbru, rozmarin, patrunjel, busuioc uscate
- sare dupa gust
- o cana de apa

Mai intai am incins cuptorul la 200 de grade, apoi am pregatit legumele: am taiat cubulete cartofii si dovleceii (cartofii i-am curatat de coaja, dovleceii nu), am taiat rondele prazul si morcovii, apoi le-am asezat toate in tava, le-am amestecat, le-am sarat dupa gust si le-am stropit cu jumatate din cantitatea de ulei de masline. Apoi am curatat bine pestele si l-am taiat rondele. Am amestecat uleiul de masline ramas cu usturoiul, coaja si sucul de la lamaie si restul condimentelor, apoi am folosit o pensula pentru a unge fiecare bucata de peste cu amestecul asta. Am asezat crapul romanesc peste legume, am turnat de jur imprejur apa si am dat totul la cuptor.

Pestele a fost gata in vreo 30-35 de minute, asa ca l-am scos pe o farfurie si l-am tinut la cald, acoperit cu folie de aluminiu, pana s-au facut si legumele. Pentru legume au fost necesare alte 30 de minute. A durat putin mai mult din cauza cartofilor noi, care se fac putin mai greu. Dar va asigur ca asteptarea a meritat! Din cantitatile date ies in jur de 6 portii, care au fost foarte apreciate de fiecare dintre meseni. Sa va fie de bine!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu