Muschiulet de porc in aluat
Sunt multe retete culinare pe care le gatesc din pura intuitie, fara sa citesc undeva reteta. Reteta de muschiulet in aluat, am adaptat-o dupa o friptura delicioasa pe care am mancat-o intr-o excursie, si care mi-a ramas in minte. Am incercat sa-mi aduc aminte ce ingrediente are si am reconstituit-o cat am putut de bine.
Pentru a face muschiulet de porc in aluat aveti nevoie doar de putina dibacie, de un strop de inspiratie si de:
- 500 gr aluat frantuzesc de foietaj
- o bucata mare de muschiulet file
- o ceapa
- 400 gr de ciuperci
- 2 linguri de smantana
- 2 morcovi
- un galbenus
- sare si piper
- putin ulei
Pentru inceput punem la incins tigaia cu putin ulei si rumenim bine muschiuletul de porc pe toate partile. Bineinteles, spalam inainte carnea, o curatam de nervuri si o saram bine. Cat timp muschiuletul nostru se "bronzeaza" la tigaie, dam prin blender ciupercile impreuna cu ceapa si morcovii, astfel incat sa se faca aproape o pasta. Cand muschiuletul e gata rumenit, il luam frumusel din tigaie si il lasam sa se racoreasca. In uleiul in care am prajit muschiuletul calim ceapa, ciupercile si morcovii. Se vor cali repede, ajunge sa tineti amestecul pe foc circa 5 minute. Adaugati apoi smantana, sarati si piperati dupa gust.
Intindeti aluatul de foietaj, ungeti cu pasta de ciuperci si smantana, asezati muschiuletul peste, il inveliti cu aluatul si apoi il ungeti cu un galbenus, dupa care il dati la cuptor aproximativ o ora, pe treapta cea mai mica a cuptorului. Va dati seama cand muschiuletul este gata, daca introduceti o scobitoare adanc in muschiulet, prin aluat… si iese curata.
ATENTIE: aceasta este o friptura putin in sange, dar asta depinde foarte mult de grosimea muschiuletului. Al meu a fost subtire si s-a patruns foarte bine inca de la rumenire. Daca insa e foarte gros, se poate pune intr-o tava cu putina apa si dat la cuptor dupa rumenire, inainte de a fi pus in aluat.
Noi am servit alaturi de piure de cartofi (pe care l-am facut cu unt cu patrunjel, o alegere foarte buna, un unt savuros preparat de Napolact) simuratura iute.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu